Vaak spreek ik mensen die geen ideale jeugd hebben gehad. Ze zijn aandacht of liefde tekortgekomen, zijn slecht behandeld of misbruikt.
De vraag binnen de psychologie is of je ‘blijft hangen’ in het verleden of dat je je richt op de toekomst. Wat jouw antwoord hierop is, is echter ook weer afkomstig uit je jeugd. Het is jouw manier van omgaan met het leven, jouw verdedigingsmechanisme. Je vecht, vlucht of bevriest.
We zullen het er allemaal over eens zijn dat het niet de bedoeling kan zijn oude trauma’s te herbeleven, maar je kunt er wel iets mee doen. Het is als de olifant in je kamer. Je kunt proberen deze te negeren, maar hij is er en je hebt er last van.
Nog steeds draag je oude pijn bewust of onbewust met je mee.
Nog steeds reageer je op een manier die je jezelf vroeger aangeleerd hebt en verval je in dezelfde patronen, bijvoorbeeld door steeds te hard te werken, te willen pleasen of door jezelf juist als sterk en onaantastbaar op te stellen. En dit kost je veel energie.
Prof. Dr. Bessel van der Kolk geeft in het boek Traumasporen aan dat er drie behandelwijzen zijn: praten, gebruik van medicatie of technieken die je hersenen kunnen beïnvloeden, en opnieuw contact maken met je lichaam. Hij citeert in dit boek zijn docent Elvin Semrad ‘dat mensen nooit beter kunnen worden zonder te weten wat ze weten en te voelen wat ze voelen.’
Ik vertaal dit naar inzicht krijgen in waar je lijden vandaan komt en jezelf weer verbinden met je lichaam.
De tips uit mijn e-boek helpen je daar al enigszins mee. Echte aandacht voor wat je in je lichaam met je meedraagt en ‘je hart luchten’ door te praten, gebeurt tijdens coachsessies.
Zwijgen maakt eenzaam. Delen zorgt voor verbinding. Taal geven aan wat er met je is gebeurd, is een teken dat het herstel kan beginnen. Het helpt je jezelf weer te vinden. Dit is niet het verhaal dat je de buitenwereld tot nu toe verteld hebt. Het is het echte verhaal, over hoe jij je van binnen voelt.
Ook door vrij en associatief te schrijven, kun je in contact komen met je onbewuste zelf.
Naast taal, is er je lichaam dat spreekt door middel van spierspanningen, lichaamsbouw, pijn en gevoelens. Je lichaam heeft pijn opgeslagen. Door te luisteren naar je eigen hartzeer, beginnen dingen te veranderen. Door met aandacht naar binnen te gaan, en aandacht te geven aan je gevoelens, heb je geen energie meer nodig om gevoelens te onderdrukken en weg te stoppen.
Daarnaast kan, verrassend genoeg, acteren een manier zijn om jezelf beter te leren kennen. Door je te verplaatsen in aspecten van een karakter, vind je die in jezelf. Het verruimt je mogelijkheden. Een andere lichaamshouding zorgt bijvoorbeeld al voor een ander gevoel. Ook ben je bij acteren bewust in je lichaam aanwezig, je leert zo voelen en uiten met elkaar te verbinden.
Ben je geïnteresseerd geraakt? Neem contact met me op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.
Een leuke manier om kennis te maken met lichaamsgerichte coaching en improvisatietheater is door deel te nemen aan een lang weekend ‘Joie de Vivre’ in Frankrijk van 1-4 september. Inschrijven hiervoor kan nog tot 15 juli.
Algemene voorwaarden